Over ons

Het islamitisch voortgezet onderwijs in Eindhoven
Zoals u ongetwijfeld weet is en blijft Eindhoven een bijzondere stad in een dynamische regio. Niet in de laatste plaats omdat de stad de eerste islamitische basisschool van Nederland (Tarieq Ibnoe Ziyad vanaf 1987) binnen haar stadsgrenzen heeft. Een paar jaar later volgde de islamitische basisschool Salah Eddin El Ayyoubi en opende deze school haar deuren in Helmond. En daar mogen wij als inwoners van de Brainport-regio enorm trots op zijn. Zo kent deze regio in Zuidoost Nederland inmiddels al meer dan 30 jaar islamitisch basisonderwijs voor onze kinderen. De kans is groot dat de nieuwe generatie ouders zoals u en ik op deze scholen hebben gezeten, dan wel bekenden hebben die naar deze scholen zijn gegaan of nu kinderen op één van deze twee scholen hebben.
Nu is het inshaaAllah tijd voor de volgende stap: islamitisch voortgezet onderwijs in Eindhoven. Met de komst van het islamitisch voortgezet onderwijs in onze regio realiseren we een langgekoesterde wens van veel ouders en oud-leerlingen: een sluitend verlengstuk van het islamitisch basisonderwijs en een waardevolle aanvulling voor het islamitisch onderwijs in brede zin. Sluitend in de zin dat er binnenkort sprake is van een continuüm aan islamitisch onderwijs, waarbij elke leerling passend en betekenisvol islamitisch onderwijs ontvangt, dat is afgestemd op zijn en haar persoonlijke talenten en onderwijs- en religieuze behoeften.
Wilt u niet langer wachten en dit mooie initiatief steunen zoals onze ouders dat ruim 30 jaar terug ook eens deden bij de oprichting van de eerste islamitische basisschool? Geef dan uw ouderverklaring voor onze middelbare school: het Medina College.

Medina College
als plek om vrij te bewegen
We willen dat ieder kind op onze school de ruimte voelt om te ontdekken waar hij of zij goed in is. We kijken naar waar de kinderen behoefte aan hebben. We zorgen dat ze begrijpen wat ze leren. Dat ze ervaren waar ze goed in zijn en dat ze begeleid worden in datgene waar ze moeite mee hebben.
Al onze leerlingen bewegen zich vrij binnen en buiten school en krijgen ruimte voor hun eigen inbreng. Wij weten dat als je kinderen op school zelfredzaam en zelfstandig leert te zijn, dat ook doorwerkt in hun leven buiten school. Kansen leren benutten is hierbij cruciaal. We brengen de kinderen bij, dat ze hun talenten en kansen van Allah hebben gekregen. Ze
leren hoe ze zich in kunnen spannen om deze kansen goed te benutten. Benutten in dit Wereldse leven voor nu en voor later in het Hiernamaals.
Een belangrijke pijler waar we veel aandacht aan besteden is de band met Allah. We willen, dat de kinderen op een natuurlijke manier God beter leren kennen. Want hoe groter en diepgaander je kennis is van Allah, hoe onafhankelijker en doelbewuster ze straks als volwassen zijn. We laten kinderen daarin stap-voor-stap groeien, met kennis die past bij hun leeftijd. Deze aanpak is geïnspireerd op het leven van onze Profeet صلى الله عليه وسلم (vrede en zegeningen zij met hem). Hij hield zijn neefje Ali (moge Allah tevreden met hem zijn) al op zeer jonge leeftijd dicht bij zich en gaf hem medeverantwoordelijkheid in het uitdragen van zijn boodschap. Hij had ook kunnen zeggen “Ga maar spelen, je bent nog een kind.” Juist door onze leerlingen serieus te nemen, zien we al snel wat ze wel en nog niet aan kunnen.

We kunnen als school niet zonder de ouders. Samen zijn we verantwoordelijk voor het welzijn van de kinderen die Allah aan ons heeft toevertrouwd. Het gezegde “it takes a village to raise a child’ geeft aan dat de ouders het niet alleen hoeven te doen. De hele gemeenschap draagt bij aan de ontwikkeling van kinderen. En daarin is het onderwijs een belangrijke schakel. Zoals onze Profeet Mohammed صلى الله عليه وسلم (vrede en zegeningen zij met hem) op het hart heeft gedrukt: “Ieder van jullie is een hoeder en verantwoordelijk voor wat onder zijn hoede is gebracht.”
Een goede relatie tussen thuis en school blijft ook in het voortgezet onderwijs van belang. Het mag niet zo zijn dat we pas bij de ouders voor de deur staan als er een probleem is. De ouders ondersteunen we daarom waar we kunnen. We weten zelf hoe je als ouder kunt worstelen met alledaagse problemen als: mijn kind wil niet luisteren, mijn kind zit de hele dag op zijn telefoon, ik krijg mijn kind niet zover dat hij of zij op tijd het gebed verricht. Alle kinderen gaan in hun reis naar volwassenheid door de puberteit. Dat hoort erbij en vormt een belangrijke periode voor de ontwikkeling voor de rest van hun leven.
Medina College en ouders horen bij elkaar

Stichting Islamitische Educatie
Zuid-Oost Nederland
Medina College is een IEZO-school en valt onder Stichting Islamitische Educatie Zuid-Oost Nederland (IEZO). IEZO sticht, beheert en faciliteert scholen van klasse voor kinderen van 0 tot 18 jaar, wiens ouders bewust kiezen voor de denominatie van de scholen. Deze ouders en kinderen onderschrijven en respecteren de grondslag en de doelstelling van deze scholen.
Onze scholen bieden een kansrijke leeromgeving voor al deze leerlingen geïnspireerd op onze islamitische grondslag volgens de Koran en Soenah. Elke leerling kan in deze omgeving zijn of haar persoonlijkheid maximaal ontplooien. Elke leerling wordt aangemoedigd om te leren zich vrij te bewegen in de gemeenschap binnen en buiten de school. Elke leerling wordt voorbereid op een zo goed mogelijke uitgangspositie voor verdere studie en een plek op de arbeidsmarkt.
IEZO vertrouwt op de kracht en de kwaliteit van zijn medewerkers. Samen met hen ontwikkelen we die kwaliteit, door het bevorderen van professionele ontwikkeling in onze scholen. Dit doen we door na te denken over integrale concepten wat betreft pedagogiek, spiritualiteit en didactiek, die passen bij ons streven om leerlingen voor te bereiden op een grotendeels onbekende toekomst. Onze leerlingen leren niet alleen voor nu, maar ontwikkelen zich in een veilige, uitdagende en plezierige omgeving ook voor later.
IEZO gelooft in de kracht van het maatschappelijk middenveld en zoekt in onze regio actief naar verbinding met partners buiten de scholen. We zijn er ons van bewust, dat onze leerlingen en onze medewerkers leren en leven; zowel binnen de muren van onze scholen als ook daarbuiten. We willen actief inspelen op en betrokken zijn bij de wereld om ons heen. De ouders van onze leerlingen zijn daarom onmisbaar bij het realiseren van onze missie. IEZO
kiest zijn koers zorgvuldig in samenspraak met de belanghebbenden en verantwoordt op transparante wijze de keuzen, die daarbij worden gemaakt.
IEZO heeft momenteel drie islamitische basisscholen: Tarieq Ibnoe Ziyad in Eindhoven, Al Andalous in Venlo en Alhambraa in Roermond.

Soera Ghafir 8 – 9
“Onze Heer! En laat hen de Eeuwige Tuinen binnentreden, die U hen beloofde, en wie rechtschapenen waren onder hun vaderen, hun echtgenotes en hun nageslacht. Waarlijk, U bent de Almachtige, de Alwijze. En redt hen van de (bestraffing van de) zonden. En ieder die U op die Dag redt; hém heeft U dan waarlijk begenadigd. En dat is een geweldig succes.”